Η εταιρεία
Η εταιρία SGA Συστήµατα Πληροφορικής – Γιώργος Δ. Αβραµίδης Α.Ε. ιδρύθηκε το 1996 και διαθέτει δεκαεννιά χρόνια συνεχούς παρουσίας και δραστηριοποίησης στον χώρο της παραγωγής λογισµικών εφαρµογών.
Το ανθρώπινο δυναµικό της αποτελείται από δέκα άτοµα µόνιµο προσωπικό και δυο µόνιµους εξωτερικούς συνεργάτες με µακρά εµπειρία στον ευρύτερο χώρο της Πληροφορικής και άριστη γνώση των τεχνολογιών που αποτελούν αντικείµενο των δραστηριοτήτων της.
Από τον Μάρτιο του 2005 είναι πιστοποιημένη σύµφωνα µε το Σύστηµα Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9001, το οποίο παρακολουθεί όλες τις διαδικασίες υλοποίησης προϊόντων και λύσεων ενώ παράλληλα εφαρµόζει αυστηρά κριτήρια ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Οι λογισµικές εφαρµογές είναι εξ’ ολοκλήρου προϊόντα σχεδιασµού και ανάπτυξης της εταιρίας µε αποτέλεσµα τα στελέχη να γνωρίζουν σε βάθος τη δοµή και τη λειτουργία τους και να µπορούν να αντιµετωπίσουν οποιασδήποτε κλίµακας πρόβληµα τόσο εκ των προτέρων όσο και κατά το στάδιο της πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας τους.
Συναντήσεις Ομάδας
Online Μηνύματα
Γραμμές Κώδικα
Καφέδες
Η ιδέα
Η διοργάνωση μιας συναυλίας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί το συντονισμό μουσικών, διαχειριστών συναυλιακών χώρων, τεχνικών, καλλιτεχνικών manager, αλλά και γραφιστών, δημοσιογράφων ή εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων. Το κόστος διαχείρισης αυτής της πολυπλοκότητας είναι τόσο μεγάλο ώστε η πλειοψηφία των μικρομεσαίων χώρων που δεν έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης χορηγών να μην έχουν πρόσβαση σε πολλούς αξιόλογους μουσικούς από σχετικά μακρινές περιοχές, και αντίστοιχα, οι μουσικοί δυσκολεύονται να μετακινηθούν, εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Σε μία αρχική προσπάθεια ανεύρεσης σχετικών λύσεων πραγματοποιήθηκε μία έρευνα αγοράς όπου έγινε εκτεταμένη επικοινωνία με πιθανούς χρήστες, συμπληρώθηκαν περισσότερα από 300 online ερωτηματολόγια, ενώ η ιδέα παρουσιάστηκε σε συνέδρια και ημερίδες (όπως Music Showcase Greece Νοέμβριος 2018, UnConvention Manchester Φεβρουάριος 2019 και MIL Lisboa Μάρτιος 2019), λαμβάνοντας πολύ θετική ανταπόκριση. Σαν αποτέλεσμα της έρευνας αυτής αναπτύχθηκε και ένα πρωτοτύπο επίδειξης χαμηλής λειτουργικότητας.
Η πρόταση έργου
PerformAnts: Ψηφιακός Διαχειριστής – Διοργανωτής Συναυλιών
Στα πλαίσια του έργο θα υλοποιηθεί μια εφαρμογής σε desktop και mobile περιβάλλον η οποία εκτελεί χρέη ενός ευφυούς ηλεκτρονικού καλλιτεχνικού μάνατζερ ο οποίος:
- Αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή συναυλιακούς χώρους με ταιριαστά συγκροτήματα με βάση το ιστορικο των συναυλιών τους, κάνοντας χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης,
- Υλοποιεί ένα καινοτόμο μηχανισμό εύκολης διοργάνωσης περιοδειών με την ονομασία “Αλυσιδωτή Διοργάνωση” ο οποίος μειώνει σημαντικά το κόστος μετακίνησης των μουσικών,
- Παρέχει ένα περιβάλλον στο οποίο πολύπλοκες διαδικασίες όπως οι τεχνικές συνεννοήσεις, η κοστολόγηση, η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων ή η προώθηση των συναυλιών είναι εύκολα διαχειρίσιμες από τους χρήστες μέσω βέλτιστων πρακτικών,
- Οργανώνονται εργαστήρια και ημερίδες για την εκπαίδευση των χρηστών στις διαδικασίες αυτές από επαγγελματίες, σε ευρεία κλίμακα,
- Μέσω διεπαφών παρέχει πληροφορία για τις συναυλίες σε εξωτερικές εφαρμογές όπως κοινωνικά δίκτυα ή ηλεκτρονικά περιοδικά και οδηγούς ώστε να είναι προσβάσιμη από όλους.
Οφέλη και καινοτομία
Τα πλεονεκτήματα και η καινοτομία του προτεινόμενου έργου μπορούν να συνοψισθούν στα ακόλουθα σημεία:
- Δημιουργία πλατφόρμας που θα βοηθήσει στην κινητικότητα των μουσικών και την έκθεσή τους σε νέο κοινό και θα βελτιώσει την προσβασιμότητα των συναυλιακών χώρων αλλά και την οικονομική τους ευρωστία καθώς θα εξοικονομούν πόρους και θα διαφημίζουν αποτελεσματικά τις εκδηλώσεις τους.
- Αυτοματοποίηση της διαδικασίας κλεισίματος συναυλιών και δυνατότητα αξιολόγησης της επιτυχίας τους.
- Εξ’ αρχής εμπλοκή των χρηστών στην ανάπτυξη της πλατφόρμας με τεχνικές από-κοινού σχεδιασμού ώστε τελικό προϊόν να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις απαιτήσεις τους.
- Ενσωματωμένες δραστηριότητες διάχυσης ώστε με το πέρας του έργου η εφαρμογή να έχει μια βάση χρηστών ικανή για τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή της.
- Εισαγωγή της “Αλυσιδωτής διοργάνωσης” (chain booking), ενός μηχανισμού ο οποίος με τη δημιουργία μιας συναυλίας ειδοποιεί/προτείνει χώρους σε κοντινές πόλεις/περιοχές έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα σε μουσικούς να διοργανώνουν συναυλίες σε διαδοχικές ημερομηνίες με σκοπό την ελάττωση του κόστους μεταφορών και την αύξηση των εσόδων.
- Ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνικών μηχανικής μάθησης και συστημάτων συστάσεων (recommender systems) που θα προτείνουν συναυλιακούς χώρους με βάση το προφίλ συναφών καλλιτεχνών και αντίστροφα.
Το ξεκίνημα
Το 2020 ήταν μία παραγωγική χρονιά μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που έπληξε ιδιαίτερα την μουσική και τον τομέα του πολιτισμού γενικότερα.
Μέσα στη χρονιά αυτή έγιναν 2 εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού με συμμετέχοντες μουσικούς, εκπροσώπους μουσικών σκηνών, τεχνικών, διοργανωντών εκδηλώσεων και φεστιβάλ, καθώς και 2 συναντήσεις με εκπροσώπους φεστιβάλ, όπου για έγιναν συζητήσεις και ασκήσεις με κέντρο τις ανάγκες της κάθε ομάδας. Μέσα από αυτά τα εργαστήρια αλλά και μέσα από πολλαπλές ατομικές συναντήσεις συγκεντρώθηκαν τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στις πρώτες απαιτήσεις χρηστών και στον καθορισμό των βασικών λειτουργιών της πλατφόρμας.
Παράλληλα, ξεκίνησε η διαμόρφωση της οπτικής ταυτότητας του έργου με το λογότυπο, τη χρωματική παλέτα και εικαστικά στοιχεία με σκοπό να εφαρμοστούν στην πλατφόρμα αλλά και σε όλη τις διαδικασίες διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου ώστε αυτό να αποκτήσει μία ενιαία και αναγνωρίσιμη εικόνα.
Τέλος, μέσα σε αυτή τη χρονιά καθορίστηκε το πλάνο αξιολόγησης, ο τρόπος διαχείρισης των δεδομένων των χρηστών, οι διαδικασίες προσέλκυσης των χρηστών και διάχυσης των αποτελεσμάτων ενώ μπήκαν οι βάσεις για όλα τα επόμενα βήματα που σχετίζονται να την υλοποίηση της πλατφόρμας, την εφαρμογή τεχνικών μηχανικής μάθησης και τη διεξαγωγή της πρώτης μουσικής εκδήλωσης.

Συνεχίζουμε
Το 2021 ξεκίνησε δυναμικά με τη διοργάνωση του 1ου μουσικού φεστιβάλ που έγινε μέσω της πλατφόρμας Performants. Το φεστιβάλ διεξήχθηκε ψηφιακά λόγω των υγειονομικών περιορισμών του Covid-19 σε συνεργασία με την πλαρφόρμα προβολής ψηφιακού υλικού estage.gr. Στις 6 Φεβρουαρίου έγινε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς τα μουσικά συγκροτήματα τα οποία κλήθηκαν να κάνουν αίτηση συμμετοχής στο φεστιβάλ μέσω της πλατφόρμας. Λάβαμε 70 αιτήσεις μέσα σε 20 μέρες και από αυτές επιλέχθηκαν 8 σχήματα και προβλήθηκαν στις 12 και 13 Μαρτίου. Οι συναυλίες των σχημάτων βιντεοσκοπήθηκαν σε 2 μουσικές σκηνές, το WE στη Θεσσαλονίκη και το Gagarin205 στην Αθήνα.
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την υλοποίηση των αρχικών λειτουργικών απαιτήσεων της πλατφόρμας όπως αυτές προέκυψαν μέσα από τις συναντήσεις συμμετοχικού σχεδιασμού, την αρχική ανάπτυξη ενός μηχανισμού μηχανικής μάθησης με συγκέντρωση δεδομένων από τρίτες πηγές και προβολή ιστορικών και στατιστικών στοιχείων.